• Hoe ervaart je kind kleuren?

 • Wil je kind het liefst elke dag dezelfde kleur trui aan? Rent hij in de winkel meteen naar de felste kleuren toe?


  Kleur ervaring


  Kleuren zijn overal om ons heen. Dat ze ook invloed hebben op hoe we ons voelen en gedragen, daar staan we meestal niet zo bij stil. Wist je bijvoorbeeld dat blauwe muren in een winkel de verkoop vaak meer bevorderen dan rode? En dat mensen die in een groene omgeving werken, minder vaak ziek zijn? Op een school in Brabant heeft een aantal klaslokalen zelfs een bijzonder lichtsysteem: krachtig blauw getint licht zorgt ervoor dat de leerlingen zo’n 13 procent beter presteren, en geel getint licht maakt ze rustiger.


  Hoe een kind kleur ziet


  Uit onderzoeken naar hoe een baby of een klein kind kleur beleeft, blijkt onder andere dat je baby in de baarmoeder al donker en licht van elkaar kan onderscheiden. Als de zon op jouw buik schijnt, ervaart hij een rozige gloed. Meteen na zijn geboorte ziet hij nog niet echt kleuren, dat begint pas na ongeveer 4 weken. De eerste kleur die een baby kan waarnemen, is rood. Ongeveer een week later kan hij geel en groen uit elkaar houden. Blauw duurt iets langer.


  Kleur is licht


  In 1665 ontdekte de natuurkundige Newton bij toeval dat één lichtstraal alle kleuren van de regenboog heeft. Hij liet een lichtstraal in een glazen prisma (driehoek om licht in verschillende richtingen te laten afbuigen, red.) vallen en zag dat die werd gesplitst in de banen rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Als het licht door een tweede prisma ging, werd het weer wit. Newton leidde hier uit af dat kleur licht is dat bestaat uit elektromagnetische golven met verschillende golflengtes. Met onze ogen kunnen wij sommige golflengtes onderscheiden. Warme kleuren zoals rood hebben een lange golflengte, koude kleuren een korte.


  Kinderogen hebben contrast nodig


  De zintuigcellen in onze ogen die ervoor zorgen dat we licht met een korte golflengte kunnen zien, ook wel S-kegeltjes genoemd, ontwikkelen zich bij baby’s van de 3 typen kegeltjes als laatste. Als je kind 3 maanden oud is, zijn alle kegeltjes in z’n oog er klaar voor en kan hij net zo veel kleuren zien als jij. Wel hebben kinderogen meer contrast nodig, dus kleuren moeten stralender en feller zijn om ze goed te kunnen waarnemen. Pas als tiener kan je kind ook zachte kleuren net zo goed onderscheiden als een volwassene.


  Baby’s lievelingskleur


  Dat kinderen dol zijn op kleur, is duidelijk. Ze omringen zich graag met bonte spullen en in een kleurige omgeving raken vaak door het dolle heen. Baby’s vanaf een maand of 4 hebben soms zelfs al een lievelingskleur. De Britse psycholoog Anna Franklin liet kinderen bij een experiment steeds 2 kleuren tegelijk op een monitor zien en filmde hun gezichten. Het is duidelijk te zien naar welke kleur de kinderen het eerst en naar welke ze het langst keken. Violet, rood, oranje en blauw zijn favoriet, en geel, groen en bruin een stuk minder. Heel handig om te weten voor speelgoedfabrikanten.


  Kleur vertelt hoe je kind zich voelt

  Uitgangspunt van kleurenleer is dat alles uit energie bestaat. Door intuïtief een bepaalde kleur te kiezen, geef je eigenlijk aan welke energie je op dit moment nodig hebt. Bij kinderen werkt dit heel krachtig, zij kunnen vaak nog niet met woorden zeggen ze dwarszit. Dat kan van alles zijn bv dat het op school even niet goed gaat, dat ze slecht slapen, of verdriet hebben over een scheiding of een andere gebeurtenis wat toch inpact heeft. Zo zijn veel kinderen veel boos van binnen ,maar begrijpen niet waarom. 

  Roze betekent zachtheid

  Kinderen kunnen heel makkelijk kleuren uit kiezen. Kinderen zijn meer met kleuren bezig dan menigt mens er bewust van is. Ze reageren er sterk op soms kunnen ze ook een kleur zien om andere mensen heen. Dat betekent niet per se dat ze paranormaal begaaft zijn, maar gewoon dat ze gevoelig zijn voor kleuren. Het is ZEKER niet zo dat meisjes vaker Roze kiezen als jongens voor Blauw. Het is meer een aangeleerde voorkeur die de mens heeft gemaakt om onderscheidt te creeeren tussen jongens en meisjes. De kleur Roze staat voor onvoorwaardelijke liefde en zachtheid. Iets wat meisjes die gebeurtenissen vaker op zichzelf betrekken en misschien vaker nodig hebben als jongens.  Ook al zijn er meer jongen dan men denkt die voorkeur heeft voor Roze omdat deze bijzonder mannetjes net een tikkeltje gevoeliger zijn.

   

  Kleur en cultuur

   

  Veel mensen vragen zich ook af of voorkeur voor een kleur met je cultuur te maken heeft. Een universiteit uit Tokio onderzocht in 2010 wat wereldwijd de lievelingskleur is die het meest voor komt. De uitkomst was voor zowel mannen en vrouwen de kleur BLAUW, De verklaring heeft waarschijnlijk met de evolutie te maken onze voorouders moesten proberen te overleven onder de blote hemel. Blauw stond bijvoorbeeld voor een wolkeloze lucht en schoon water.